На крају школске године, у јуну, почевши од 2022. године, ученици разредне наставе ОШ „Вук Караџић“ одликују се беџом, дипломом или књигом за НАЈЧИТАОЦА коју им издаје школска библиотека ОШ „Вук Караџић“ као признање за највише прочитаних књига из школске библиотеке у току протекле школске године.

   Библиотека поседује велики избор књига за децу и одрасле на српском, енглеском и руском језику, а осим књижевних дела, може да понуди и богат избор научних дела, енциклопедија, речника и приручника.    

Поред лектира, ученицима је понуђен велики избор сликовница и књига за децу препуних дивног садржаја из којих ученици могу да науче важне животне лекције, да се поистовете са омиљеним јунацима или да пропутују на крилима маште кроз бајке, песме, приповетке, романе..., те се они радо одлучују да их позајмљују и читају, тако да је на крају године избор кандидата веома тежак.

     Награде су додељене 12. јуна 2024. на свечаној подели награда у школској библиотеци ОШ “Вук Караџић“ у присуству свих оних који су заслужни за учење првих слова, срицање слогова, речи, па све до течног читања, као и за развијање интересовања за читањем и читалачких навика код деце: а то су учитељице, библиотекарка и директорице школе.

Евиденција издатих и враћених књига води се редовно и са посебном пажњом, како би се истакли највреднији ученици, а ове школске године признања су припала следећим ученицима: 

1. Маринковић Никола 1-1  

2. Тадић Данка 1-1  

3. Лазаревић Софија 1-2  

4. Божајковић Сара 3-1  

5. Ристић Милица 3-1  

6. Милић Смиљана 3-2  

7. Кецман Марина 3-1  

8. Лењо Ивана 3-1

9. Николашевић Јасмина 3-1  

10. Стоканић Алекса 3-1  

11. Медић Дуња 2-1  

Специјална награда припала је ученици 3-2 разреда Смиљани Милић, која је поред одличног залагања у учењу, највећи успех постигла и у читању, прочитавши од септемба чак 37 књига из школске библиотеке.

 

Joomla Plugins

Поводом обележавања међународног Дана жена у библиотеци наше школе направљена је изложба са сликама и детаљима из живота знаменитих Српкиња, које су својим радом напредовале много испред времена у којем су живеле. То су жене које су стекле славу истичући се као најбоље међу редитељкама, књижевницама, сликаркама, балеринама, ратницама, лекаркама, дипломаткињама, владаркама... У временима када су се улоге жена знатно разликовале од данашњих и када је слобода деловања жене била веома сужена, оне су ипак биле довољно јаке и храбре да се међу другим женама али и мушкарцима истакну и оставе свој печат у историји Србије. Међу њима су:

- Јелена Анжујска која је основала прву Женску школу у Србији у којој су се девојке училе ручним радовима, а по завршетку школе, краљица их је даривала миразом за удају.

- Монахиња Јефимија (Јелена Мрњавчевић), прва књижевница Србије

- Кнегиња Милица Хребељановић, прва жена дипломата

- Катарина Ивановић, прва српска сликарка и прва жена међу српским академицима

- Марија Мага Магазиновић, прва модерна балерина и прва новинарка

- Драга Љочић, прва жена лекар у Србији

- Милева Марић Ајнштајн, прва математичарка Србије и научница светског гласа

- Милунка Савић, најпознатија српска ратница и прва жена бомбаш

- Јелисавета Начић, прва Српкиња архитекта

- Даница Томић, прва жена пилот у Србији

- Ксенија Атанасијевић, прва жена доктор наука у Србији

 

Joomla Plugins

 

У оквиру акције „Читајмо гласно“ Друштво школских библиотекара Србије седми пут је органозовало заједничко гласно читање књижевних дела по избору. Поводом Националног дана књиге, акција је спроведена 28. фебруара 2024. године у 11:55, као симболично упозорење да је крајње време да се више посветимо читању књига.

И ове школске године у библиотеци наше школе одржан је час читања поезије са ученицима I3 разреда.

Дружење је почело разговором о знаменитим песницима, те смо се упознали и са стваралаштвом Јована Јовановића Змаја, који је писао најемотивније песме о породичној љубави и срећи, али и о његовој патњи и туги због трагичне судбине његове породице. Библиотекарка је на сликовит начин, кроз презентацију, ученицима приказала живот и дело познатог песника од најранијег периода његовог живота, затим кроз период његовог образовања, породичног живота песника, рада и стваралаштва, па све до његове смрти. Поједини детаљи из његовог живота помогли су ученицима да схвате како је песник проналазио инспирацију за писање песама за децу са толико љубави. Представљене су им и установе које носе име нашег познатог песника, улице са његовим називом, као и споменици културе који су направљени Змају у част.

Ученици који су тек научили слова ћирилице, радо су показали шта знају, па су рецитовали и читали свима добропознате песме за децу Јована Јовановића Змаја, а присетили су се уз које песмице су их родитељи и баке и деке успављивали, цупкали на колену и учили прве речи.

 

Joomla Plugins

 У оквиру акције „Читајмо гласно“ Друштво школских библиотекара Србије шести пут је органозовало заједничко гласно читање књижевних дела по избору. Поводом националног Дана књиге, акција је спроведена 28. фебруара 2023. године у 11:55, као симболично упозорење да је крајње време да се више посветимо читању књига. Ученици 1-2 одељења, њихова учитељица Татјана Косовац и библиотекарка наше школе Весна Војводић Сантрач, наглас су читали песме за децу Јована Јовановића Змаја. Поносни што су савладали вештину читања, ђаци прваци читали су омиљене песме уз које су, као још сасвим мали, правили своје прве покрете и изговарали прве речи. Имали су прилику и да чују од библиотекарке занимљиве детаље из Змајевог живота и да се упознају са његовим стваралаштвом, о којем ће и касније у школи говорити. Овај сусрет је завршен певањем најлепших Змајевих песма „Ђиха, Ђиха...“, „Тијо ноћи“, „Лептирићу шаренићу“ и многих других, а сви присутни су били весели и распевани.

 

Joomla Plugins

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.