Ученици одељења 7-3 и 5-4 су са својим одељењским старешинама Јасном Капелан и Јованом Крстин посетили "Караван за климу" који се тренутно налази у ССШ "Др Радивој Увалић".

"Караван за климу" је пројекат који постоји од 2018. године, а идеја је потекла од Француског института у Србији. Циљ пројекта је подизање свести о значају упознавања и препознавања заштићених врста у нашој земљи.

Ученици су били одушевљени што су своја знања о климатском променама и биљним и животињским врстама могли да примене у пракси.

Free Joomla Lightbox Gallery

Ученици других разреда су посетили музичку школу "Стеван Христић" у Бачкој Паланци. Уживали су у музицирању и представљању музичких инструмената.

Free Joomla Lightbox Gallery

На позив ШОМО "Стеван Христић" из Бачке Паланке ученици наше школе су посетили концерт младих извођача уметника. Концерт је одржан у свечаној сали музеја града. Гости концерта су били ученици основне и средње музичке школе "Михаило Вукдраговић" из Шапца.
На репертоару су биле композиције за клавир, кларинет, виолину, флауту, гитару и соло певање.
На крају концерта учествовали су и ученици наше музичке школе "Стеван Христић" из одсека флауте.

Free Joomla Lightbox Gallery

У четвртак, 4. новембра у посету одељењу 3-3 је дошао логопед Светлана Ђоковић, запослена у Основној школи "Херој Пинки". Била је то узвратна посета, јер је недељу дана пре тога учитељица била код ње у школи да се упозна и сазна како ради са два ученика из тог одељења којима је потребна стручна помоћ. Гост је био сакривен, ученици су постављали питања а логопед је одговарао на њих. Ученици су после десетак минута открили занимање којим се бави. Светлана им је потом причала како помаже деци и одраслима који имају проблем са говором. Ученици су приметили да њихови другари који долазе код логопеда на часове подршке су сада много активнији, да боље читају и јасније говоре.

Free Joomla Lightbox Gallery

У четвртак 26.04.2018. године у нашој школи у библиотеци одржано је предавање на тему „Претварање сунчеве енергије у електричну“. Организатор овог предавања је наставник техничког и информатичког образовања Верица Петровић, с циљем сарадње основне и средње школе. Предавање је одржао дипломирани инжењер електротехнике,професор “,Техничке школе „ 9. мај  Јанко Хложан уз помоћ ученика из средње школе. Присуствовали су ученици осмих разреда наше школе,наставници техничког и информатичког образовања,физике,хемије и други заинтересовани.Предавање се састојало из две презентације „Основни подаци о Сунцу“ и „Основе фотомонтаже као и демонстрације фотонапонских ћелија,односно директног претварања сунчеве енергије у електричну“Демонстрација претварања енергије из једног облика у други састојала се из две вежбе: „Снимање I и U карактеристике фотонапонске ћелије“ и „ Редно и паралелно везивање ћелија“.На крају предавања присутни ученици су имали прилику да провере своје знање о соларној енергији кроз мини-тест.

Циљ предавања била је едукација ученика о важности соларне енергије као обновљивог и неисцрпног извора енергије и упознавање са соларним кофером.

Предавање је фотографисала ученица Анђела Рајовић из Техничке школе „9. мај“ и библиотекарка наше школе Снежана Оклобџија.

Free Joomla Lightbox Gallery

Радионица "Привилегије"

08.03. 2018

У протеклих дванаест година у нашем граду удружење "Хумана - друштво за подршку детињству и младости" у сарадњи са Гимназијом "20. октобар" реализује Програм интеркултуралне размене. Уз подршку Песталоци фонда из Швајцарске, сваке године најактивнији учесници базичног пројекта имају прилику да оду на двонедељну интеркултуралну размену у Песталоци село и тамо се едукује. Обрађујући теме као што су дискриминација, стереотипи, толеранција ... на крају размене они бирају тему о којој би желели да причају са својим вршњацима по повратку у свој град.

Ове године, гимназијалци: Ана Лемић, Ања Војновић, Теодора Коларов и Давид Новаков су се одлучили за тему - Привилегијекоју су у нашој школи реализовали у виду једночасовне радионице.У оквиру датог времена извели су све активности предвиђене Акционим планом – уводну активност: потрага за изгубљеним именом, главну активност: привилеговна шетња и дискусија на дату тему, презентацију видео записа о програму размене младих 2018. у Песталоци селу и завршну активност.

Динамика у односу на активитет ученика, током радионице ишла је узлазном линијом. Учесници су очекивали да ће најављена активност, у извођењу нешто старијих водитеља, бити у виду ПП презентације и изненадиле су их игролике активности. Са друге стране, водитељи су коректно обрадили тему. Међусобно су се подржавали у проналажењу начина како да учеснике наведу да прате упутства, мотивишу на учешће и одрже им пажњу. На крају, ова енергија је препозната и радионица је по процени водитеља била успешно изведена.

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.