Акција "Месец књиге" 2021. године

Ове школске године, у оквиру акције " Месец књиге" прикупљају се поклон сликовнице.  

Ученици 1-1

 

Да се „библиотеке не праве, већ да оне расту“,  данас нам је доказала ученица 4-5, Лена Савић, са својом породицом. Поклонила је школској библиотеци велики број књига. Захваљујемо се на донацији.

Free Joomla Lightbox Gallery

Сваке гoдине у оквиру Дечје недеље СО Бачка Паланка организује  уручивање поклон књига за школу. Школи су уручене поклон књиге за матичну школу као и за издвојенa одељења у Визићу и Нештину.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Ученици IV2 са својом учитељицом Драганом Карановић су били гости библиотеке поводом обраде аутобиографских текстова о Михајлу Пупину. У библиотеци су погледали презентацију о овом научнику, поред Михајла Пупина дотакли смо се наших научника који такође заслужују велику пажњу Николe Теслe и Милутинa Миланковићa. Ученици су направили плакат посвећен нашим научницима.

 До следећег дружења

ВАШЕ БИБЛИОТЕКАРКЕ

Free Joomla Lightbox Gallery

Библиотечки фонд је повећан за 44 лектиру, 17 књига из области науке и књижевности и 39 лектира и 14 пузли са причама  за ученике који раде по ИОП-у. Донација Мистарства просвете, науке и технологије. Донација је у вредности 22.164,04 динара.

Free Joomla Lightbox Gallery

Библиотечки фонд је повећан за 247 лектира и 6 уџбеника за ученике који раде по ИОП-у. Донација Мистарства просвете, науке и технологије. Министарство је донирало и 52 књиге, као средства за богаћење библиотечког фонда школских библиотека свим школама на територији РС. Школска управа Нови Сад донирала је 6 књига, „Блиц Фондација“ донирала је 164 књиге за децу, Издавачка кућа „Вулкан“ је поклонила 47 романа за одрасле. У акцији „Месец књиге“ школи је поклоњена 161 књига. Школска библиотека је ове школске године богатија за 683 књига путем разних донација.
Ревизијом је отписано 441 дотрајала и неупотребљува лектира.

Free Joomla Lightbox Gallery

"Имао сам у животу само једног правог искреног пријатеља: књигу." Волтер

 

Библиотека данас постоји као библиотечко-информативни центар школе. У њој је сакупљена библиотечко-информацијска грађа, коју користе ученици, наставници, стручни сарадници у циљу унапређивања васпитно-образовног процеса, учења, стручног усавршавања и јавне културне делатности школе. 

Књижни фонд броји 18988 књига, од тога 14089 књига за децу (7.019 књига за децу и 7.070 лектира), 320 сликовница и 4579 књига за наставнике и стручне сараднике. У току једног месеца се просечно изда преко 582 књигa наставницима и ученицима. Библиотечки фонд је повећан за 247 лектира и 6 уџбеника за ученике који раде по ИОП-у. Донација Мистарства просвете, науке и технологије. Министарство је донирало и 52 књиге, као средства за богаћење библиотечког фонда школских библиотека свим школама на територији РС. Школска управа Нови Сад донирала је 6 књига, „Блиц Фондација“ донирала је 164 књиге за децу, Издавачка кућа „Вулкан“ је поклонила 47 романа за одрасле. У акцији „Месец књиге“ школи је поклоњена 161 књига. Школска библиотека је ове школске године богатија за 683 књига путем разних донација. Ревизијом је отписано 441 дотрајала и неупотребљива лектира.

Стручни сарадник – школски библиотекар, својим стручним ангажовањем, доприноси остваривању и унапређивању образовно - васпитног рада , реализујући програм рада прилагођен наставним плановима и програмима. Програм рада школског библиотекара обухвата задатке и послове из области образовања и васпитања, као и библиотечко-информацијске послове из домена културних и уметничких аспеката образовањa.

Ђаци наше школе радо посећују библиотеку како за читање обавезно предвиђених дела школске и домаће лектире тако и књига које нису предвиђене наставним планом и програмом. 

У просторијама школске библиотеке одржавају се редовни и угледни часови, састанци тимова, Ђачког парламента...

У оквиру активности „Кроз библиотеку у свет” одржано је 30 часова у школској библиотеци. У реализацији културно-јавне делатности библиотека је сарађивала са Градском библиотеком „Вељко Петровић”, предшколском установом „Младост” (Вртић „Лептирић”), Културним центром Бачке Паланке, Економском школом „Др Радивој Увалић”, локалним и осталим медијима (Радио „Тавор”, „Недељне новине”, „Бачкопаланачки недељник”, „Невен”, „Просветни преглед”) и заинтересованим појединцима. 

Ове активности представљене су на семинару Креативне радионице у школској библиотеци 2 који се одржао на Филолошком факултету, Катедри за библиотекарство и информатику у Београду 29. и 30. маја 2012. год. презентацијом у Power Point-у и текста објављеног у „Зборнику” семинара...

Школска 2020/21. година  

МИТРОВАН

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

У оквиру октобра — месеца књиге у ОШ „Вук Караџић“ је организовано представљање дечијег роман Кћи Ригороза, аутора Предрага Ж. Вајагића.

Кроз разговор са гостом ученике је водила Тамара Јожић, која је и сама била ученик наше школе.

 

УЧЛАЊЕЊЕ ПРВАКА У НАРОДНУ БИБЛИОТЕКУ "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ"

Поводом Месеца књиге и Дечје недеље, а у име одличне сарадње у протеклом периоду,  и ове године, Дечје одељење Народне библиотеке „Вељко Петровић“, у сарадњи са библиотекарком школе, учланило је бесплатно све ученике првих разреда у библиотеку.

Првачићи из ОШ "Вук Караџић" су ове године остали ускраћени за традиционални одлазак у Народну библиотеку и учлањење уз пригодан програм, радионице и дружење са песницима због ситуације настале епидемиолошком ситуацијом изазване Covid-19. Ученици су добили чланске карте које су им поделиле њихове учитељице. На овај начин наставља се успешна сарадња наше школе са љубазним особљем народне библиотеке, на чему им захваљујемо.

Школска 2019/20. година

НОВОГОДИШЊЕ РАДИОНИЦЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Поводом   новогодишњих празника ученици I3,I4,I5 са својим учитељицама су   били гости библиотеке. Вредне руке малишана створиле су новогодишње јелке које красе простор библиотеке.

 

Новогодишњој чаролији су се придружили и ученици II1,II2,II4 и IV2 .Они су се упознали са техником фрактала,од предивних радове су настале новогодишње поруке.Фрактали одређују личност и осећања нас самих.Наши ученици су са својим учитељицама на креативан начин дали део себе кроз поруке ЧУВАЈ,ВЕРУЈ, ПОШТУЈ , ВОЛИ...

 

РАДИОНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

 

Поводом   Дана   школе   библиотечка секција   је организовала у сарадњи  са   разредном наставом    радионице под називом   „Вуку   у   част „ - од   другог   до четвртог разреда .“Ово смо ми“- радионица   за ученике првих разреда.

Учесници радионице „Вуку у част „ су се бавили како животом Вука Караџића тако и његовим сакупљањем народних  умотворина. Библиотекарке су на радионицама   заједно са ученицима и учитељицама   анализирале народне пословице, питалице, загонетке , разбрајалице и лирске песме. Задаци су подељени   по одељењима   где су ученици своја запажања сликовно   представили. Свако   одељење   је   направило свој пано са одређеном темом. Наши ученици су кроз ову радионицу   преузели активну улогу у процесу стицања знања.

На овај начин смо се захвалили Вуку Караџићу чије име носи наша школа.

Ученици првих разреда   су имали задатак да се представе и кажу шта за њих значи реч љубав. После упознавања свако од ученика је цртежом показао како то види себе и шта је то љубав. Заједничким снагама смо направили паное на којима су поред цртежа записани и њихови кратки коментари о чувеној   љубави виђеној њиховим очима.

Радионице у библиотеци подстичу ученике да уче главом,срцем и рукама ,радови   наших ученика красе хол школе.

До следећег дружења

ВАШЕ БИБЛИОТЕКАРКЕ

РАДИОНИЦA

ИЗЛОЖБА РАДОВА

ОДЕЉЕЊСКИ ЛЕКСИКОН

Идеја је потекла из школске библиотеке, на идеју библиотекарке Анђелке Колбас. Библиотека је срце школе где долазе сва одељења од првог до осмог разреда. Наша циљна група су били ученици нижих разреда. У овом пројекту је учествовало 17 одељења ниже наставе. Учитељице са својим ученицима су цртежом и текстом одговориле на шест задатих питања. На овај начин су настале дивне странице заједничког лексикона. Одељења су веома поносна на своје радове које красе хол школе. Пројекат је реализован током маја месеца.

РАДИОНИЦЕ 

У периоду од 17.-19. децембра 2018. године у  библиотеци школе одржане су  радионице "Израда новогодишњих честитки и украса" са ученицима првог и четвртог разреда, учитељице Стојанка Баљ, Марјана Глувић и Мирјана Алиђукић.

I-4

 IV-4

IV-5

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Поводом Дана школе у ОШ "Вук Караџић" уприличено је песничко дружење ученика разредне и предметне наставе са завичајним песницима Гораном Јовићем и Драгутином Бегом.

У библиотеци наше школе 6.11.2018. године било је организовано књижевно вече за ученике предметне наставе. Поред гостију песника, на крају дружења публици се представио Војвођански народни оркестар "Гајде" који негује изворну музику војвођанског поднебља.

Оваква песничка и музичка дружења на задовољство и уживање ученика, радника школе и уметника ускоро треба поновити!

 

РАДИОНИЦА

У четвртак, 17.12.2015. године у библиотеци школе одржана је радионица "Бунар жеља" ( из програма "Учионица добре воље) у II1 одељењу. Радионицу је одржала учитељица Светлана Лачански. У реализацији радионице учествовале су библиотекар Снежана Оклобџија и педагог Сања Ралић.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.