Током школске године 2009/2010. у школи је реализован пројекат „Етно дан“, који се спроводи од 2007. године у организацији Војвођанског центра за људска права под покровитељством Покрајинског секретаријата за прописе, управу и националне мањине у оквиру ширег пројекта под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини“.

 

Основна идеја пројекта је да ученици који нису припадници етничке заједнице која се представља, на један интерактиван и мултимедијалан начин, представе ту етничку заједницу. Тако су у нашој школи ученици који нису припадници словачке националне мањине представљали традицију, културу, језик и обичаје Словака.

Пројекат се реализовао као ваннаставна активност на по три школска часа у сваком од пет одељења који су учествовали у њему. На првом часу ученици су имали прилике да се у опуштеној атмосфери упознају са историјом Словака и словачке заједнице у Војводини, етничком мапом Војводине, популарним спортовима у Словачкој, државним обележјима Словачке, поезијом на словачком језику, народном ношњом, ликовном уметношћу познатих сликара из Ковачице, словачким играним и анимираним филмом, научницима, обичајима Словака у Војводини и популарним словачким рок бендом. Презентацију словачке културе изводили су ученици по унапред припремљеном сценарију уз коришћење мултимедијалне технологије

Ученици су добили задатке да за други час припреме презентацију словачке културе по сопственом избору, на пр. да представе неку историјску личност, науче неку песму или изреку на словачком или да преведу неке речи са словачког на српски језик...

Трећи час је организован као заједничка закуска са традиционалним словачким јелима. Овај час је одржан у склопу манифестације „Еко пролеће“ која се у школи „Вук Караџић“ организује већ десет година. Ученици су током манифестације представљали пројекат Етно дан и посетиоцима нудили традиционална словачка јела и делили рецепте за њих.

Евалуацијом пројекта утврђено је да су ученици у великој већини (око 80%) радо прихватили овакав начин рада и да им се допало што су научили нешто о Словацима што раније нису знали.

DSC03822  DSC03827  DSC03895

 

Free Joomla Lightbox Gallery

 PPS3

Po

 Baner4

Sl

Plakat2

Учимо заједно

Ucimozajedno
Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Moja skola
eucenjem

Sajtn

 bezbednost

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.