logo

Од школске 2014/2015. године у нашој школи функционише Тим за вршњачку медијацију.

Ученици шестог, седмог и осмог разреда прошли су обуку за вршњачке медијаторе на којима су стекли вештине активног слушања, ненасилне комуникације и медијације.

Од школске 2019/2020. уместо Тима за вршњачку медијацију у школи функционише Вршњачки тим чија је улога да спроводи активности којима се ради на превенцији насиља међу вршњацима.

 


AКТИВНОСТИ ТИМА ТОКОМ ШКОЛСКЕ 2022/2023.

Након две године паузе, у школи је поново формиран Вршњачки тим. Почетком новембра 2022. психолог школе је одржао обуку нових чланова Вршњачког тима чија је улога да активно ради на промоцији ненасилног решавања сукоба у циљу смањења појаве свих облика насиља у школи.

Као и претходних година, Вршњачки тим је направио свој план активности за ову школску годину, а о реализацији тих активности бићете обавештени на школском сајту и на нашим друштвеним мрежама.

 

 


Презентација "Превенција насиља"

Према акционом плану Вршњачког тима, 1.2.2023. године чланови тима су одржали презентацију о превенцији вршњачког насиља за ученике од петог до осмог разреда.

Ученици су упознати са врстама и облицима насиља, као и начинима превенције и поступањем уколико се деси да буду изложени насиљу.

 

Радионица за ученике "У туђој кожи"

Током фебруара 2022/2023. чланови Вршњачког тима су одржали радионице под насловом „У туђој кожи“ у одељењима шестог разреда, у циљу подстицања толеранције и прихватања различитости.

На радионицама су ученици разматрали и дискутовали о томе како се осећају ученици који нису прихваћени од стране вршњака и давали предлоге шта могу да ураде да помогну да се осете прихваћеним у одељењу.

На основу датих предлога, чланови тима су сачинили препоруке за поступање када се неко осећа неприхваћено, као и када нови ученик дође у одељење. Препоруке су постављене на паноу Вршњачког тима, а неки од предлога који су се нашли у њима су:

-  позвати да седне поред мене,

-ужинати заједно

- разговарати и упознати се са њим/њом (шта воли, каква су му/јој интересовања, хобији...)

-укључити у спортске игре (фудбал, кошарка...)

-проводити заједно време на одморима...

 

 

Представа за ученике другог и трећег разреда "Како спречити сукобе"

Чланови Вршњачког тима су 29.3. и 30.3. одржали представу у виду форум-театра за ученике другог и трећег разреда са темом "Како спречити сукобе".

Приказали су једну типичну сцену вршњачког сукоба, а затим са публиком разговарали о различитим начинима како се тај сукоб могао спречити.

 

 

Радионицe за ученике "Превенција насиља" и "Шта да радиш када те неко малтретира?"

Током маја 2022/2023. чланови Вршњачког тима су одржали радионице под насловом „Превенција насиља“ и "Шта да радиш када те неко малтретира?" у одељењима четвртог разреда, у циљу подстицања ненасилне комуникације и решавања сукоба.

На првој радионици ученици су у малим групама разматрали различите врсте насиља и разноврсне начине како да се заштите од такве врсте насиља.

На другој радионици ученици су промишљали о најбољим начинима реаговања у ситуацијама када су изложени насиљу.

 

Joomla Plugins
Опширније...

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.