"Имао сам у животу само једног правог искреног пријатеља: књигу." Волтер

 

Библиотека данас постоји као библиотечко-информативни центар школе. У њој је сакупљена библиотечко-информацијска грађа, коју користе ученици, наставници, стручни сарадници у циљу унапређивања васпитно-образовног процеса, учења, стручног усавршавања и јавне културне делатности школе. 

  Књижни фонд броји 18988 књига, од тога 14089 књига за децу (7.019 књига за децу и 7.070 лектира), 320 сликовница и 4579 књига за наставнике и стручне сараднике.

     У току једног месеца се просечно изда преко 582 књигa наставницима и ученицима.

Стручни сарадник – школски библиотекар, својим стручним ангажовањем, доприноси остваривању и унапређивању образовно - васпитног рада , реализујући програм рада прилагођен наставним плановима и програмима. Програм рада школског библиотекара обухвата задатке и послове из области образовања и васпитања, као и библиотечко-информацијске послове из домена културних и уметничких аспеката образовањa.

Ђаци наше школе радо посећују библиотеку како за читање обавезно предвиђених дела школске и домаће лектире тако и књига које нису предвиђене наставним планом и програмом. 

У просторијама школске библиотеке одржавају се редовни и угледни часови, састанци тимова, Ђачког парламента...

У оквиру активности „Кроз библиотеку у свет” одржано је 30 часова у школској библиотеци. У реализацији културно-јавне делатности библиотека је сарађивала са Градском библиотеком „Вељко Петровић”, предшколском установом „Младост” (Вртић „Лептирић”), Културним центром Бачке Паланке, Економском школом „Др Радивој Увалић”, локалним и осталим медијима (Радио „Тавор”, „Недељне новине”, „Бачкопаланачки недељник”, „Невен”, „Просветни преглед”) и заинтересованим појединцима. 

Ове активности представљене су на семинару Креативне радионице у школској библиотеци 2 који се одржао на Филолошком факултету, Катедри за библиотекарство и информатику у Београду 29. и 30. маја 2012. год. презентацијом у Power Point-у и текста објављеног у „Зборнику” семинара...

     Школска 2018/19. година

Библиотечки фонд је повећан за 247 лектира и 6 уџбеника за ученике који раде по ИОП-у. Донација Мистарства просвете, науке и технологије. Минисарство је донирало и 52 књиге, као средства за богаћење библиотечког фонда школских библиотека свим школама на територији РС. Школска управа Нови Сад донирала је 6 књига, „Блиц Фондација“ донирала је 164 књиге за децу, Издавачка кућа „Вулкан“ је поклонила 47 романа за одрасле. У акцији „Месец књиге“ школи је поклоњена 161 књига. Школска библиотека је ове школске године богатија за 683 књига путем разних донација.

Ревизијом је отписано 441 дотрајала и неупотребљува лектира.

Део донираних књига

 

ОДЕЉЕЊСКИ ЛЕКСИКОН

Идеја је потекла из школске библиотеке, на идеју библиотекарке Анђелке Колбас. Библиотека је срце школе где долазе сва одељења од првог до осмог разреда. Наша циљна група су били ученици нижих разреда. У овом пројекту је учествовало 17 одељења ниже наставе. Учитељице са својим ученицима су цртежом и текстом одговориле на шест задатих питања. На овај начин су настале дивне странице заједничког лексикона. Одељења су веома поносна на своје радове које красе хол школе. Пројекат је реализован током маја месеца.

СВЕТСКИ ДАН ДЕЧИЈЕ КЊИГЕ 

2.4. се обелажавао "Светски дан дечје књиге" посвећен Хансу Кристијану Андерсену. Библиотекарка Анђелка Колбас и библиотечка секција су обележила овај дан кроз радионице са ученицима првог и трећег разреда. Први разреди су кроз групни рад направили плакате својих бајки. "ПЕПЕЉУГА" -I-1; "ЦРВЕНКАПА"-I-2; "РУЖНО ПАЧЕ" -I-3; "ПАЛЧИЦА"-I-4. Заједничким радом четири одељења настала је ауторска бајка ових ученика под називом "МАШТОГРАД". У  овој бајци су истакнуте све позитивне особине ликова. Четири бајке су спојене у једну. Ученици трећих разреда су нам дочарали лепоту народне бајке. Направили су сликовнице које су драматизацијом представили ученицима првог разреда. III - 1 је радио на бајци " У ЦАРА ТОЈАНА КОЗИЈЕ УШИ". III - 2 је представио бајку "ВИЛИНА ГОРА". Ово  наше дружење употпунила је презантација "НА КРИЛИМА МАШТЕ" које су ученице 5. разреда из библиотечке секције представиле трећем разреду.

СВЕТИ САВА

Дана 27. јанура у нашој школи је традиционално организована Светосавска академија. Овим поводом библиотекарка Анђелка Колбас је у сарадњи са Стручним већем разредне наставе оплеменили простор школе поставком "Живот и дело Светог Саве".

У СУСРЕТ НОВОГОДИШЊИМ ПРАЗНИЦИМА

Чланови библиотечке секције наше школе су припремили за наше најмлађе ученике, ђаке прваке, презентацију под називом "Новогодишње чаролије".

РАДИОНИЦЕ 

У периоду од 17.-19. децембра 2018. године у  библиотеци школе одржане су  радионице "Израда новогодишњих честитки и украса" са ученицима првог и четвртог разреда, учитељице Стојанка Баљ, Марјана Глувић и Мирјана Алиђукић.

I-4

 IV-4

IV-5

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Поводом Дана школе у ОШ "Вук Караџић" уприличено је песничко дружење ученика разредне и предметне наставе са завичајним песницима Гораном Јовићем и Драгутином Бегом.

У библиотеци наше школе 6.11.2018. године било је организовано књижевно вече за ученике предметне наставе. Поред гостију песника, на крају дружења публици се представио Војвођански народни оркестар "Гајде" који негује изворну музику војвођанског поднебља.

Оваква песничка и музичка дружења на задовољство и уживање ученика, радника школе и уметника ускоро треба поновити!

 

РАДИОНИЦА

У четвртак, 17.12.2015. године у библиотеци школе одржана је радионица "Бунар жеља" ( из програма "Учионица добре воље) у II1 одељењу. Радионицу је одржала учитељица Светлана Лачански. У реализацији радионице учествовале су библиотекар Снежана Оклобџија и педагог Сања Ралић.

MЕСЕЦ КЊИГЕ 2016.

ПАНО НА ТЕМУ " НАШИ ПИСЦИ РОЂЕНИ У ОКТОБРУ" 

ИЗЛОЖБА "ТРАГОМ НАЈСТАРИЈИХ КЊИГА У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ"

 Библиотека организује у октобру месецу Месец књиге.

Прочитајте чланке:

Месец књиге 2015.

Месец књиге 2014.

Месец књиге 2013.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Учимо заједно


Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
eucenjem

 bezbednost

E1

danpodan

logodabar

 

Letopis

Овде можете погледати распоред звоњења.