Поводом обележавања међународног Дана жена у библиотеци наше школе направљена је изложба са сликама и детаљима из живота знаменитих Српкиња, које су својим радом напредовале много испред времена у којем су живеле. То су жене које су стекле славу истичући се као најбоље међу редитељкама, књижевницама, сликаркама, балеринама, ратницама, лекаркама, дипломаткињама, владаркама... У временима када су се улоге жена знатно разликовале од данашњих и када је слобода деловања жене била веома сужена, оне су ипак биле довољно јаке и храбре да се међу другим женама али и мушкарцима истакну и оставе свој печат у историји Србије. Међу њима су:

- Јелена Анжујска која је основала прву Женску школу у Србији у којој су се девојке училе ручним радовима, а по завршетку школе, краљица их је даривала миразом за удају.

- Монахиња Јефимија (Јелена Мрњавчевић), прва књижевница Србије

- Кнегиња Милица Хребељановић, прва жена дипломата

- Катарина Ивановић, прва српска сликарка и прва жена међу српским академицима

- Марија Мага Магазиновић, прва модерна балерина и прва новинарка

- Драга Љочић, прва жена лекар у Србији

- Милева Марић Ајнштајн, прва математичарка Србије и научница светског гласа

- Милунка Савић, најпознатија српска ратница и прва жена бомбаш

- Јелисавета Начић, прва Српкиња архитекта

- Даница Томић, прва жена пилот у Србији

- Ксенија Атанасијевић, прва жена доктор наука у Србији

 

Joomla Plugins

 

У оквиру акције „Читајмо гласно“ Друштво школских библиотекара Србије седми пут је органозовало заједничко гласно читање књижевних дела по избору. Поводом Националног дана књиге, акција је спроведена 28. фебруара 2024. године у 11:55, као симболично упозорење да је крајње време да се више посветимо читању књига.

И ове школске године у библиотеци наше школе одржан је час читања поезије са ученицима I3 разреда.

Дружење је почело разговором о знаменитим песницима, те смо се упознали и са стваралаштвом Јована Јовановића Змаја, који је писао најемотивније песме о породичној љубави и срећи, али и о његовој патњи и туги због трагичне судбине његове породице. Библиотекарка је на сликовит начин, кроз презентацију, ученицима приказала живот и дело познатог песника од најранијег периода његовог живота, затим кроз период његовог образовања, породичног живота песника, рада и стваралаштва, па све до његове смрти. Поједини детаљи из његовог живота помогли су ученицима да схвате како је песник проналазио инспирацију за писање песама за децу са толико љубави. Представљене су им и установе које носе име нашег познатог песника, улице са његовим називом, као и споменици културе који су направљени Змају у част.

Ученици који су тек научили слова ћирилице, радо су показали шта знају, па су рецитовали и читали свима добропознате песме за децу Јована Јовановића Змаја, а присетили су се уз које песмице су их родитељи и баке и деке успављивали, цупкали на колену и учили прве речи.

 

Joomla Plugins

 У оквиру акције „Читајмо гласно“ Друштво школских библиотекара Србије шести пут је органозовало заједничко гласно читање књижевних дела по избору. Поводом националног Дана књиге, акција је спроведена 28. фебруара 2023. године у 11:55, као симболично упозорење да је крајње време да се више посветимо читању књига. Ученици 1-2 одељења, њихова учитељица Татјана Косовац и библиотекарка наше школе Весна Војводић Сантрач, наглас су читали песме за децу Јована Јовановића Змаја. Поносни што су савладали вештину читања, ђаци прваци читали су омиљене песме уз које су, као још сасвим мали, правили своје прве покрете и изговарали прве речи. Имали су прилику и да чују од библиотекарке занимљиве детаље из Змајевог живота и да се упознају са његовим стваралаштвом, о којем ће и касније у школи говорити. Овај сусрет је завршен певањем најлепших Змајевих песма „Ђиха, Ђиха...“, „Тијо ноћи“, „Лептирићу шаренићу“ и многих других, а сви присутни су били весели и распевани.

 

Joomla Plugins

Ученици 1-1 одељења са својом учитељицом Светланом Лачански су 2. фебруара 2023. године били гости библиотеке поводом обраде збирке песама Јована Јовановића Змаја. У библиотеци су погледали презентацију о овом песнику коју им је припремила библиотекарка Весна Војводић Сантрач, а имали су прилику да виде многобројна изложена издања књига Змајевих песама које поседује наша школска библиотека. Такође, ученицима су показане и оригиналне новчанице од 500 000 000 000 динара из 1993. године са ликом Ј. Ј. Змаја. Читали смо песме за децу, песме из збирки „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, слушали како су дечији хорови отпевали песме познатог песника, разговарали о трагичној животној судбини која га је задесила, о његовом образовању, стваралаштву, о љубави према жени и деци, али и о томе како овај песник и данас „живи“ кроз своје песме, кроз догађаје и установе које носе његово име и подсећају на значај његовог стваралаштва и постојања уопште.
Ученици су након свега што су чули и видели, кроз групни рад анализирали Змајеве песме, које су читали и на часу обраде лектире, одговарали на питања и илустровали суштину песма, а онда су на час српског надовезали час ликовног и правили су од рециклираног матријала поменуте појмове из Змајевих песама.

 

 

 

Joomla Plugins

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.