У оквиру пројекта Унапређење yчешћа и представљања мањинских група у образовању (АПРЕМЕ) који се уз подршку Европске комисије и Института за отворено друштво спроводи у неколико земаља региона, школа Вук Караџић из Бачке Паланке одабрана је на конкурсу школа које желе да унапреде начине на који школа подстиче укључивање родитеља из мањинских и маргинализованих група у различите аспекте школског живота.

 

Тим наше школе који чине Драгана Милановић - професорка разредне наставе, мр Предраг Вајагић – професор историје, Јасна Капелан – професорка енглеског језика, Јелена Кузмановић – професорка енглеског језика и Весна Вујичић – школска психолошкиња, осмислио је активности које омогућавају родитељима да се укључе у извођење наставе и ваннаставних активности и објединио их под називом "Да се представимо..."

У периоду од децембра 2010. до краја марта 2011. године, родитељи су добили могућност да самостално изводе неке наставне активности, да осмисле презентације етно-историјског трајања своје нације на овим просторима, а које су приказане на традиционалној манифестацији "Еко пролеће" која се сваке године одржава у школи, и да прикупе и презентују одећу, ношњу и друге предмете који су карактеристични за нацију којој припадају у за то посебно предвиђеном простору.

На часу народне традиције родитељи су представили различите обичаје везане за прославу божића код православаца, католика и адвентиста.

На часу ликовне културе деца су уз помоћ родитељке радили пано на коме су приказане различите старе швапске куће у Војводини.

На часу енглеског језика родитељка је уз помоћ деце приказала игре, обичаје и ношњу словачке националне мањине. Ученици су имали прилике да израде карактеристичне мотиве од различитог материјала.

На часу историје ученици су имали прилику да се упознају са доласком Немаца у наш град, њиховом културом, начином живота, обичајима, грађевинама...

На часу ликовне културе родитељка је упознала ученике са својом постојбином Пољском и обичајима Пољака, а затим су ученици израђивали специфичне мотиве од колаж папира...

У оквиру традиционалне манифестације Еко пролеће на видео-биму су приказане презентације којима су родитељи желели да посетиоце упознају са историјом и обичајима Немаца, Словака и Пољака који живе на овим просторима.

У посебно осмишљеном простору родитељи су изложили разне предмете, одећу и ношње које су карактеристичне за нацију којој припадају. Тај простор је осмишљен као трајна изложба у школи чија ће се поставка повремено мењати.

Конференција "Добре праксе и партнерства – кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања"

Конференција се одржала у Београду, у Сава центру 1. и 2. марта 2013. а у организацији Министарства просвете и науке Републике Србије. Конференцију је отворио министар просвете др Жарко Обрадовић. На конференцији су учествовали наставници и директори основих и средњих школа, професори факултета, представници синдиката, чланови савета родитеља, представници локалних самоуправа, стручних друштава, страни културни центри, међународне организације, невладине организације и многи други.

Основна школа "Вук Караџић" је добила позив за конференцију од министра просвете у својству предавача, а поводом АПРЕМЕ пројекта, у чијем оквиру је и пројекат ове школе „Да се представимо...“ Представници овог пројекта, који су учествовали на конференцији били су: професор разредне наставе, Драгана Милановић и родитељ Агата Шулц.

Представници школе и чланови тима пројекта "Да се представимо..." су у радној групи, под називом "И родитељи се питају" у оквиру пројекта АПРЕМЕ представили рад школског тима на пројекту сарадње родитеља, припадника мањинских група и ове школе. Презентација је заинтересовала велики број колега, представника савета родитеља, предавача на факултетима, новинара, директора, који су изразили жељу за остваривањем сарадње и контаката. 

Према свему реченом и виђеном на овој конференцији стекао се утисак је да ће у предстојећем периоду до 2020. године у раду школа бити већа заступљеност тимског рада, учешћа у пројектима на школском нивоу, нивоу сарадње са друштвеном заједницом, на градском и међуградском нивоу, као и прекограничне сарадње. Нарочити акценат се ставља на осмишљено коришћење родитељских ресурса у наставним и ваннаставним активностима, као и на спровођењу инклузије и старање о образовању Рома.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Ucimozajedno
Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Moja skola
eucenjem

Sajtn

 bezbednost

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.