cep

Акција „Чепом до осмеха“ је настала на иницијативу дипломиране еколошкиње Вање Петковић из Новог Сада, која је током својих студија сазнала

за пример добре праксе Словеније, где је покренута хуманитарно-еколошка акција рециклирања чепова са циљем прикупљање средстава за помоћ деци са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју.
Са жељом да акцију оваког значаја и обима покрене у Србији, Вања заједно са својим сарадницама одлучује да покрене акцију „Чепом до осмеха“. Акција је покренута у мају 2012. године, када су прво неколицине људи одлучиле на овај корак и разумеле значај оваквог пионирског рада.
Нарочито је важно што оваква акција има троструку улогу, а то је да се отпад рециклира, да се мисли о својој средини и да се развија хуманост и солидарност код деце и људи.
Сматрамо да је предност ове акције што је механизам врло једноставан. Од оних који жели да учествују једноставно треба да одвајају своје чепове у кутије на којим стоји натпис Чепом до осмеха (једини услови је да су чепови пластични, нпр. од млека, јогурта, мајонеза, кечапа, фломастера, лекова који имају пластични чеп, навлаке за медицинске игле, сокова, воде, пива, кечапа, средстава за кућну и личну хигијену (детерџенти, пасте за зубе, шампони, дезодоранси, креме за руке, омекшивачи, балзами, течност за судове…). Наиме, једноставност овог механизма не умањује његову ефикасност. Вредност акције јесте што је она трајног карактера.
Средства која се добију када се чепови предају на рециклажу су намењена у хуманитарне сврхе са циљем да помогну деци са инвалидитетом или неком сметњом у развоју, како би им се омогућило лакше учествовање у образовању. Ова акција до сада је помогла шесторо деце. Давид Мерњик из села Пивнице, купљен је школски сто, који је прилагођен његовом инвалидитету. Стефан Маринковић из Змајева прерастао је своја колица омогућили смо му замену самих. Драган Крга из Сомбора коме смо купили електрични трицикли који му је помогао да се осамостали. Наташа Минић из Футога која је добила терапеутски трицикли који ће јој помоћи да стане на своје ногице. Слађана Угрица из Колута је добила специјалан терапеутски трицикли рађен по њеним мерама и Вук Лојковић коме је купљен сто и столица за учење и храњење такође рађен по мерама. Никола Живковић, Нови Сад, терапеутски трицикли.
Деца за коју се даље сакупљају чепови су:
1. Анастасов Мина, из Ниша
2. Давид Ваневски, из Јабуке (општина Панчево)
3. Милан Бореновић, из Шајкаша (општина Тител)
Хвала свим људима добре воље који се прикључују акцији

ШКОЛСКА 2020/21.

Школа и ове школске године наставља са Акцијом " Чепом до осмеха".

Акција је започета у оквиру Дечје недеље и наставља се током целе школске године.

Free Joomla Lightbox Gallery

 PPS3

Po

DualnoUpis

 

 Baner4

Sl

Plakat2

Учимо заједно

Ucimozajedno
Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Moja skola
eucenjem

Sajtn

 bezbednost

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.